• 2015.10.28|
  • Blog |
  • Szász Tünde |

Annyira egyszerű a teázás, csak kibontom a csomagolást, kimerek néhány gramm teafüvet, bele a csészébe, forró víz és már ihatom is. Pedig nem ilyen sima az út. Óriási előélete van egy tealevélnek, mielőtt a csészémbe kerül.

Először is le kell szüretelni a leveleket fajtától függően akár évente többször is. Általában szüretelők végzik ezt az igen kemény munkát, de vannak ültetvények ahol már gépeket használnak. A jó minőségű teához azonban elengedhetetlen a szakértői szem, a gépek ugyanis nem tudják külön válogatni a jó minőségű szárvégi leveleket a szár alján növő közönséges levelektől.

Azután következik a feldolgozás. Ezt is két féle képpen végzik, gépekkel vagy hagyományosan. Mondanom sem kell, hogy a hagyományos feldolgozás hozza az utánozhatatlan ízeket. A leveleket fonnyasszák, sodorják, fermentálják és szárítják.

A sodrás minősége azért fontos, mert ekkor keverednek össze a levélben lévő különböző vegyületek. A fermentálás lényege pedig, hogy minél hosszabb a fermentálás annál élénkebb lesz a tea.

Nem mindegy a tárolás sem. Ha nem aromazáró csomagolásban vagy dobozban tartjuk a teát, könnyen veszít az illatából és az élvezeti értékéből.

 

Fogyasztás előtt a tealeveleket forró vízzel öntik le majd ázni hagyják. Ez idő alatt áznak ki a sodrással és fermentálással bezárt ízek és hatóanyagok a tealevelekből. A víz hőmérséklete és az áztatási idő is a tea fajtájától függ és nagyon nem mindegy! Ha tovább áztatunk egy fekete vagy zöld teát mint amenyi az előírt, könnyen kesernyés utóízzel találkozhatunk a tea kostolásakor.

Kevesen tudják, de vannak olyan teafajták, amiket többször is fel lehet önteni. A fehér, fekete és sárga teát általában háromszor, a zöld és oolong teákat akár hatszor is! Sőt a zöld teáknál a második, harmadik felönés sokkal kellemesebb zamatu teát eredményez. Fontos megjegyezni, hogy itt a jó minőségű szálas teáról beszélünk, nem a szétapriított, tucattermékekről.

Ne feledd, ha túl sokat vársz és kihűl a teád, már nem lesz ugyanolyan ízű. 20 percnél tovább ne hagyd a csészében! 

Jó teázást kívánok! :)