Ahhoz, hogy megértsük, ennek a rendkívüli növénynek a szervezetünkre gyakorolt hatásait, először nézzük meg, hogy mi is ez a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő a tea. 

 

Mi is a Rooibos?

A Rooibos (más néven Vörös fokföldi rekettye) Dél Afrikának egy bizonyos részén őshonos cserje, melynek szerteágazó bozótszerű ágai vannak. Ez az igen ritka növény Nyugat fokföldön terem, és máshol nehéz honosítani, mivel nagyon különleges környezetben terem csak meg.

Jól mutatja, a növény strapabíróságát, hogy természetes előfordulási helyein  5 évenként természetes bozóttüzek keletkeznek, amik kiirtják a betelepülő növényzetet, így csak az őshonos rooibos marad meg, mivel gyökerében minden életnedvet összeszed az életben maradáshoz. Igazi túlélő! 

 

Vajon miért is lett pár év alatt ennyire közkedvelt tea Európában is?

Egy kellemes mézes alap ízű teáról van szó, melynek gyönyörű réz színe igazán magával ragadó.

Általában hideg frissítőként szokták fogyasztani egy meleg nyári napon, azonban korántsem ez a legkedvezőbb tulajdonsága. Nézzük is meg ezeket.

  • Csersav tartalma igen alacsony, ezért megfelelő megoldás gyomorégés idején, de bármilyen emésztési probléma esetén is igen hatékony segítséget jelenthet.
  • Mivel tulajdonképpen nem is teáról beszélünk, nem tartalmaz koffeint, így kiváló alternatívát jelent a teafélékkel szemben. Valamint a kiemelkedő flour tartalma miatt a fogzománcot is erősíti. Ezek együtt mind hozzájárulnak ahhoz, hogy akár kisgyermekek számára is nagyon hasznos a fogyasztása.
  • Ásványi anyagokban is igen gazdag. Például olyan jelentős mennyiségű kalcium van benne, hogy tej érzékenyeknek is ideális megoldást jelenthet a tej kiváltása szempontjából.
  • Ezen felül még mangán, a fentebb említett flour, cink és réz tartalma is igen magas.
  • A rooibos lassítja vagy bizonyos esetekben meg is állítja a sejtek káros elváltozását, így több rákfajta megelőzésében is nagy szerepe lehet. A nemzetközi szakirodalom bőségesen foglalkozik a témával, a rooibos kutatások kapcsán a hatvanas évek óta több mint száz tudományos publikáció született. Jelenleg is zajlanak a laboratóriumi kísérletek, amelyek sikerétől függ, hogy hivatalosan is gyógyszerré nyilvánítsák.
  • Bár reggeli frissítőként a legnépszerűbb, mégis ajánlott akár lefekvés előtt egy csészével melegen is elfogyasztani, ugyanis este nyugtatóan hat a szervezetre, és jótékony hatással van az álmatlanságra.
  • A felsorolt rengeteg kedvező hatása mellett, egy igen népszerű tulajdonsága mégsem ital formájában jelenik meg. Ezt a különleges teát külsőleg is szokták alkalmazni, számos bőrápoló termékben megtalálható. Nagyon hatékony készítmény mindenféle bőrproblémák esetén, akár pattanásról, akár ekcémáról vagy pikkelysömörről beszélünk.
  • Természetesen sok másik teával egyetemben ez is rendelkezik gyulladás gátló, illetve görcsoldó hatással is.

 

Kiknek ajánljuk akkor ezt a teát?

Erről a különleges, emellett egyre népszerűbb teáról gyakorlatilag elmondható, hogy mindenkinek ajánlott a fogyasztása. Akár egy meleg nyári napon szeretnék egy hűs frissítőként fogyasztani, akár csak a szomjunkat oltanánk vele egy rohanó hétköznap, vagy este egy kellemes könyv mellett iszogatnánk nyugtató hatása miatt, ezt az italt tényleg bárkinek merjük ajánlani.

Ha kedvet kaptál a rooibos teához

Én most biztos készítek egy csészével kedvenc rooibos teáinkból. Nézz körbe Te is és válassz egyet. Jó teázást! Az összes rooibos teáinkhoz kattints ide.