• 2015.11.30|
  • Blog |
  • Szász Tünde |

Folytatjuk a teázási szokások sorozatunkat, az angol teázás második részével.

Ha esetleg az első részt eddig nem olvastad, még megteheted. :) 
>>> Királyi teadélután I. <<<

Ipari forradalom

Egy nagyon érdekes felvetés szerint egyes professzorok véleménye alapján, az ipari forradalom angliai beindulásához nagyban hozzájárult a tea és a sör tömeges fogyasztása.

Ezt azzal magyarázták, hogy mindkét ital olyan antiszeptikus anyagot tartalmaz, amely gátolja a fertőzések elterjedését, ráadásul az elkészítésükhöz használt forró víz szintén egészségvédő hatású.

A ipari forradalom hajnalán, mikor egy munkanap reggel 5-6 órakor kezdődött, nagyon komoly fizikai erőfeszítésbe került végig dolgozni a napot. Egy idő után a munkáltatók engedélyeztek egy reggeli és egy délutáni teaszünetet, amikor is az alkalmazottak haraphattak valamit, és elfogyaszthatták teájukat. Ezek a szünetek újabb lendületet adtak a munkához, és a cukortól és meleg víztől energiát nyertek. Így a munkanapokat meghosszabbíthatták, és termelékenyebben folytak a munkálatok.

Ezt ma is érdemes gyakorlatba ültetni! Már ami a teázás részt illeti. :)

Teaklipperek 

A XIX. század elején olyan robosztus és lassú hajókkal szállították a teát Kínából Angliába, hogy időjárástól függően akár 2-3 évbe is telt egy-egy szállítmány megérkezése.

Az amerikaiak úgynevezett „klippereket” használtak hosszú távú hajózásra, amiknek a gyártására az angoloknak az adózási szabályok miatt nem volt lehetőségük. Az angol parlament 1849-ben engedélyt adott arra, hogy külföldi (amerikai) szállítók is Angliába hozhatták a teát, de ezzel az angol hajósok nem igazán voltak kibékülve…

Hamarosan Angliában is lehetőség volt klippereket építeni, melynek raktere kb. 5000 tonna tea szállítására volt alkalmas.

Ezeknek a hajóknak a kapitányai elkezdték komoly sebességgel hajszolni a hajóikat, így kialakult egy fajta verseny. A kínai kikötőkből indult hajók versenyt futottak egymással, a londoniak pedig fogadásokat kötöttek az érkezés sorrendjére. A legelső helyezett rakományát jóval magasabb áron lehetett eladni. A verseny záró szakasza óriási eseménynek számított Angliában, felért egy mai foci vb döntővel.

A rekord az 1866-ban felállított 99 napos teljesítmény volt, egészen a Szuezi csatorna megnyitásáig, amely 2-3 hétre lecsökkentette az Európa és Ázsia közötti hajózás idejét. 
Szerencsére ma már akár 2-3 nap is soknak tűnik egy-egy „szállítmány” megérkezéséhez. :)

 

Ötórai tea 

És most nézzük meg, mégis mitől olyan népszerűek az angol teadélutánok?

A tea megjelenésének időszakában, Angliában csak kétszer étkeztek egy nap. Először reggelire marhahúst és kenyeret fogyasztottak, amit sörrel öblítettek le. Majd egy kiadós, több fogásos vacsorával zárták a napot. Bedford hercegnője, Lady Anna a két étkezés között mindig rosszul érezte magát. Ezt egy idő után csak úgy viselte el, hogy délután 5 órára vendégeket hívott, ahol aprósüteménnyel, édességgel és teával kínálta őket.
Majd ez a szokás elterjedt az ismerősök és az ismerősök ismerősei között is, és így tovább…

Az „ötórai tea” annyira népszerű lett, hogy az angolok minden lehetőséget megragadtak egy kis teázásra. Rendeztek komolyabb rendezvényeket 10-20 vendéggel, vagy akár kisebb baráti összejöveteleket 3-4 fő részvételével. Teáztak a házban, a kertben, volt „tenisz-teázás”, teafogadás, piknik-teázás, és sok hasonló rendezvény.

Az erősödő polgárságnak is nagyon megtetszett ez a szokás, mivel nem kellett rá sokat költeni, és mégis színvonalas összejöveteleket lehetett tartani pletykálkodás közben. :)

Így végül egész Angliában elterjedt a tea és a hozzá kapcsolódó teázás szokása, majd onnan egész Európa átvette ezt a kellemes kikapcsolódást, így megadva a testnek és léleknek is járó pihenést.

Akár ti is kipróbálhatjátok, hogy milyen minden nap egy adott időpontban teázni, biztos megéri! ;) 

 

Érdekel a tea világa? Szeretnél többet tudni teázási szokásokról, vagy a tea elkészítésének módjairól?

Iratkozz fel hírlevelünkre, és küldünk neked:

  • Információkat újdonságainkról, akcióinkról
  • Hasznos tudnivalókat, érdekességeket a teázással kapcsolatban
  • Speciális, csak feliratkozóknak szóló ajánlatokat
  • Meglepetést! :)

Elfogadom a adatvédelmi nyilatkozatot.